Burası Adana / İmamoğlu... E-İHALE üzerinden yeni nesil dolandırıcılık!
Burası Adana / İmamoğlu... E-İHALE üzerinden yeni nesil dolandırıcılık!
Adana'da çiftçilik yapan İlker Deveci (43), Kayseri İcra Müdürlüğü'nün düzenlediği e-ihaleden 1 milyon 687 bin liraya traktör satın aldı. Ancak ödemeyi yapmasına rağmen traktörüne kavuşamayan Deveci, kendini bir "ihalenin feshi" davasının ortasında buldu. Bu durum, e-ihaleler üzerinden yeni bir dolandırıcılık yönteminin türediği endişesini doğuruyor.
İmamoğlu ilçesinde çiftçilikle uğraşan İlker Deveci, geçen ay traktörünün yanması üzerine acil olarak yeni bir traktör arayışına girdi. Kayseri İcra Müdürlüğü tarafından e-ihale ile satışa sunulan, yanan traktörüne eşdeğer bir modele teklif vererek ihaleyi kazandı. 1 milyon 687 bin liralık ödemeyi hemen yapmasına rağmen, Deveci'nin traktörünü teslim alması beklerken şok edici bir haberle karşılaştı: e-ihalede usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla "ihalenin feshi" davası açılmıştı.
Deveci, avukatıyla yaptığı araştırmada, davanın İstanbul'da yaşayan C.S. tarafından açıldığını ve duruşmanın 10 Ekim'de görüleceğini öğrendi. C.S. ile iletişime geçtiğinde ise iddiaya göre, davanın geri çekilmesi karşılığında 25-30 bin lira talep edildi. Bu talebi reddeden Deveci, büyük bir mağduriyetle karşı karşıya kaldı.
"TAMAMEN DUYGUSAL BİR DAVA" VE İSTENEN PARA
İlker Deveci, C.S.'nin kendisine "Benim için tamamen duygusal bir dava. Senden 25-30 bin lira maddi beklentim var. Karşılarsan davayı geri çekerim" dediğini belirtiyor. Deveci, bu görüşmenin video kaydının da olduğunu ifade ederek, karşı dava açmaya hazırlandığını vurguladı. Traktörünün yanmasıyla işlerinin aksamaması için acil traktör ihtiyacı duyan Deveci, bu dolandırıcılık girişimi nedeniyle hem parasının hem de traktörünün "rehin" kaldığını dile getirdi.
YENİ NESİL İHALE MAFYACILIĞI MI?
Deveci, bu durumun yeni bir dolandırıcılık yöntemi olduğunu ileri sürerek, "C.S.'ye istediği parayı ödemeyeceğimi söylediğimde davanın uzayacağı ve daha da mağdur olacağımı söyledi. Bu şekilde 50-100 kişiye aynı konuda dava açtığını ve para talep ettiğini öğrendim. Bu yöntemle ihale mafyacılığına başlamışlar. Vatandaşları dolandırma peşindeler" diye konuştu.
"KAZANDIĞIM TRAKTÖRÜ 1 HAFTA İÇERİSİNDE ALABİLECEKKEN..."
Deveci, bu kişilerin davayı kazanamayacaklarını bildiklerini, amaçlarının ihaleyi kazanan kişileri zora sokmak olduğunu belirtiyor. "Bu süreçte hem paran hem traktörün bağlı kalıyor hem de işlerini yapamıyorsun. Kazandığım traktörü 1 hafta içerisinde alabilecekken, şimdi 10 Ekim'i beklemek zorunda kaldım" diyerek mağduriyetinin giderilmesi ve bu kişilere karşı önlem alınması çağrısında bulundu.
Bu tür davalarla vatandaşların mağdur edilmesinin temel sebebinin, dava açılırken sadece maktu harcın yatırılması olduğunu belirtti. Normalde miktar üzerinden yatırılması gereken esas harcın mahkeme tarafından duruşma gününe kadar ertelendiğini ifade eden Özer, bu boşluğun kötü niyetli kişilerin göstermelik davalar açarak şantaj yapmasına olanak sağladığını söyledi. Özer, "1 milyon 687 bin liralık dava için esas harç da istenmiş olsa bu dolandırıcı zaten bu davayı açamayacak. Adalet sistemimizdeki bu boşluktan yararlanıyorlar" diyerek, esas harcın peşin istenmesinin formalite davaların önüne geçeceğini vurguladı. Avukat Özer, İlker Deveci'nin mağduriyetini gidermek adına dolandırıcılık şikayetiyle savcılığa başvurduklarını da sözlerine ekledi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.